Bedankt voor uw bericht.
We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Klik op de knop om door te gaan:
sluit popup
Kies een taal voor uw bezoek
van onze site:
english
nederlands
chinese
Biofotonen-onderzoek: Strategieën, Meettechnieken, Apparatuur en Toepassingen
contact
kies uw taal

Levend licht

MELUNA is een bekende naam in het biofotonen-onderzoek, de opwin­dende weten­schap­pelijke ontdek­kingstocht waarbij levens­processen worden begrepen door analyse van organisch licht. Meer hierover leest u hier:

Medische toepassingen

Een actueel voorbeeld van onder­zoek op medisch gebied, is de recente publi­catie door MELUNA over het gebruik van biofotonen-gegevens bij diagnose van stress-gerelateerde effecten. Klik hier voor meer informatie:

Landbouwwetenschap

In de landbouwwetenschap heeft MELUNA het biofotonen-model met succes toegepast in studies naar medicinale kruiden, en naar kwaliteitscontrole en vitaliteit van landbouwproducten. Voor meer hierover:

De wetenschap van levend licht…

Welkom bij de fotonica van het leven…

Het biofotonen-onderzoek is in opkomst. Biofotonen-onderzoek biedt een geheel nieuw perspectief op organische pro­ces­sen: het verdiept onze kennis over het leven door de meting en analyse van biofotonen-emissie, het licht dat wordt uitgestraald door elk levend wezen. De rol van MELUNA in deze boeiende nieuwe wetenschap ligt in het bijdragen van onderzoeks­gegevens en in het ontwikkelen van metho­dolo­gische concepten. Ook voorziet MELUNA in de voor het biofotonen-onderzoek benodigde technische systemen en in de realisatie van praktische toepassingen. Hieronder volgt een korte inleiding — met een klik op de onder­staande knop kunt u meer lezen over enkele belangrijke concepten en technische details in het biofotonen-onderzoek. Kies een item uit het menu voor meer informatie over de input en output die MELUNA levert op dit onderzoeksgebied.

De fotonica wordt gerekend tot de wetenschaps­gebieden die de vorm van onze cultuur voor komende generaties zullen gaan bepalen. Fotonica is een op licht gebaseerde optische technologie; het gebruik van fotonen levert een enorme winst in de overdracht en verwerking van informatie.

In het verlengde van fotonica, bestudeert het biofotonen-onderzoek de wissel­werking tussen licht en organisch mate­riaal. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar ultra-zwakke fotonen-emissie (UPE), het licht dat inwendig door cellen wordt geproduceerd, en naar vertraagde luminescentie (DL). Analoog aan de fotonica, is in onderzoek aannemelijk gemaakt dat biofotonen een wezenlijke rol vervullen bij biologische informatie­processen.

Het verhelderen van de functie van biofotonen is pas in de laatste decennia mogelijk geworden dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals het beschikbaar komen van ultra-gevoelige fotomultiplicators (photomultiplier tubes, PMT) en beeldregistratie middels charge-coupled devices (CCD). In het biofotonen-onderzoek wordt deze geavanceerde meet­appa­ratuur gecombineerd met innovatieve analysemethoden; zo wordt een nieuw licht geworpen op de organisatie van levende systemen.

UPE, voorbeeldopname
Ultra-zwakke fotonen-emissie aan de rugzijde van de hand (klik om te vergroten).

Binnen het medisch onderzoek biedt deze multi­disciplinaire benadering belangrijke diagnos­tische opties. Zo kan de niet-invasieve meting en analyse van biofotonen-signalen worden toegepast om ver­an­de­ringen in de stofwisseling vast te stellen die gerelateerd zijn aan de gezond­heids­toestand. Voorbeelden hiervan zijn de detectie van vrije-radicalen bij tumoren en de indicatie van vroege stadia van diabetes type 2. Een ander veelbelovend onderwerp van onderzoek betreft de energie-processen die gerelateerd zijn aan veroudering, stressreductie en vitaliteit.

Vitaliteit is ook een sleutelbegrip bij de vruchtbare toepassing van het biofotonen-paradigma binnen de land­bouw­weten­schappen. Onderzoek door MELUNA heeft aangetoond dat een kwantitatieve biofotonen-karakteristiek een voor­spellende waarde heeft voor de vitaliteit en groei-kwaliteit van landbouwproducten; ook bleek dat biofotonen-eigenschappen samen­hangen met de categorisering van therapeutische kruiden.

Enige technische details…

In deze tweede paragraaf van het inleidende hoofdstuk over de wetenschap van het levend licht, beschrijven we een paar technische details over de compo­nenten en het functioneren van de fotomultiplicator, het belangrijkste meetinstrument in het biofotonen-onderzoek. Daarnaast gaan we wat dieper in op enkele begrippen die een sleutelrol vervullen bij de modelvorming en methodologie van dat onderzoek.

Ultra-zwakke fotonen-emissie

De ultra-zwakke fotonen-emissie (UPE) door organismen kan worden gekenmerkt als niet-thermisch licht van zeer lage intensiteit. De precieze golflengte van UPE wordt bepaald door de specifieke bron ervan, dat is: het soort van biochemische activiteit — meestal ligt de golflengte in het spectrale bereik tussen 300–750 nm (UV en UV/VIS). Het aantal biofotonen dat tijdens de emissie wordt geproduceerd, is over het algemeen in de orde van 101–103 fotonen·s−1·cm−2. Ultra-zwakke emissie van biofotonen wordt endogeen opgewekt en is dus niet het gevolg van een externe stimulus. De inwendige bron van UPE ligt in oxidatieve metabole reacties. UPE is daarmee nauw gerelateerd aan de productie van reactieve zuur­stof­verbindingen (ROS). De verstoring van dit type van biochemische reacties kan de oorzaak zijn van een overmaat aan ROS, hetgeen in veel gevallen zal leiden tot schade aan cellen en weefsels.

Op basis van geavanceerde analyses van UPE-meet­gegevens kunnen effectieve en predictief-valide medisch-diagnostische tests worden ontwikkeld voor de detectie van uiteen­lopende fysio­logische aan­doeningen. Bijkomend praktisch voordeel is de niet-invasieve toepassing van deze tests, bovendien beschikt men na afronding van een meting vrijwel onmiddellijk over de uitslag. Een voorbeeld is de bepaling van fractal-eigenschappen in het UPE-signaal, die in bewerkte vorm een onderscheidende indicatie kunnen geven van de verschil­lende subtypes bij gevallen van pre-diabetes. Verder biedt het biofotonen-paradigma een nieuw perspectief op de dynamiek van verschuivingen in de algehele gezondheidstoestand. Een praktische toepassing hiervan is de klinische bepaling van de organische allostatische stress-toestand op basis van squeezed state parameters, waarbij gebruik gemaakt wordt van rekenmethoden uit de kwantumoptica. In het verlengde van dit onderzoek is gebleken dat deze gegevens corresponderen met de mate van ervaring met stress-reductietechnieken, zoals meditatie.

Wilt u meer weten over het door MELUNA uitgevoerde evidence-based UPE-onderzoek op medisch gebied, dan vindt u hier een selectie van links en literatuurreferenties.

Vertraagde luminescentie

Vertraagde luminescentie (DL) is een geleidelijk afnemende fotonen-emissie in reactie op een stimulus door een externe lichtbron — in tegen­stelling tot UPE, ligt de fotonen-bron van DL dus niet in het inwendige van het organisme zelf. DL is daarmee vergelijkbaar met het meer algemeen bekende verschijnsel van fluorescentie; het belangrijkste onder­scheid tussen beide vormen van luminescentie ligt in de periode waarin de lichtsterkte-afname plaatsvindt: een DL-reactie is langer en kan enkele tientallen seconden duren.

Het DL-licht heeft voor elk specifiek biologisch systeem een bijbehorende unieke samenstelling; ook vertoont elk systeem een kenmerkend DL-afname-profiel. Op grond van deze karakteristieke eigenschappen is het mogelijk om DL-metingen te gebruiken voor het geven van nauw­keurige indicaties van de chemische en fysiologische toestand van een systeem.

Dat laatste gegeven vormt de kern voor een veelbelovende praktische toepassing van het biofotonen-onderzoek: DL-profiel-bepaling heeft geleid tot de ontwikkeling van meet­instrumenten voor maatgevende indicaties bij de controle van kwaliteit en vitaliteit van landbouw­producten. Voor verwijzingen naar projecten en bevindingen van MELUNA op dit gebied, klik hier.

Literatuur
  • Van Wijk, R. (2014). Light in Shaping Life — Biophotons in Biology and Medicine. Geldermalsen: Meluna Research. Klik hier voor meer informatie over deze publicatie.
  • Shen, X., and Van Wijk, R. (Eds.) (2005). Biophotonics — Optical Science and Engineering for the 21st Century. Kluwer, New York.
  • Multi-author review (P. Pospísil, Ed.) (2014). Ultra-weak photon emission from living systems — from mechanism to application. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology. Vol 139, pp 1-84.
Fotomultiplicator

Optische detectie-methodes in het biofotonen-onderzoek berusten voor een belangrijk deel op de inzet van fotomulti­plicators (photomultiplier tubes, PMT): geavanceerde fotosensor-modules met een uitzonderlijk hoge sensor-gevoeligheid. Hieronder volgt enige uitleg over de constructie en de elementaire werking van de fotomultiplicator.

Fotomultiplicator
Schematische illustratie van de belang­rijkste PMT-componenten (klik om te vergroten).

Fotomultiplicator
Schematische illustratie van de belang­rijkste PMT-componenten (klik om te vergroten).

In de behuizing van een fotomultiplicator bevindt zich een glazen vacuümbuis met aan een zijde een transparante opening. Fotonen die door deze opening bewegen, botsen in de buis op de primaire fotokathode-component en maken daarbij elektronen vrij. Achter de fotokathode is een tweede elektrode geplaatst, een dynode, waarvan het voltage iets minder negatief is dan dat van de fotokathode. Het spanningsverschil dat zo ontstaat, versnelt de vrijgemaakte elektronen in de richting van de dynode; botsen de aangetrokken elektronen eenmaal op de dynode, dan worden daarbij opnieuw elektronen vrijgemaakt, een verschijnsel dat “secundaire emissie” wordt genoemd.

Hetzelfde proces herhaalt zich vervolgens een aantal malen dieper in de fotomulti­plicator-buis: bij een reeks van achter elkaar geplaatste dynodes waarvan de spanning trapsgewijs oploopt, wordt zo voortdurend een steeds grotere hoeveelheid elektronen vrijgemaakt. Tot slot bereikt die stroom van elektronen aan het einde van de sensor-constructie de anode.

Het groeien van het aantal vrijgemaakte elektronen is het resultaat van een vermenigvuldiging die zich bij elke opeenvolgende dynode herhaalt — om van deze toename een indruk te geven: met een vermenig­vuldigings­factor per dynode-stadium van 10, zal het vrijmaken van een enkel elektron uit de fotokathode uiteindelijk resulteren in een totale productie van 108 elektronen ter hoogte van stadium-8.

Op dat punt aangekomen, is de signaal­sterkte in de sensor voldoende om te kunnen worden gedetecteerd met standaard-elektronica. Het signaal wordt daarna versterkt tot een meetbare puls en door het meetinstrument geregistreerd.

Technologie & Toepassingen

Naast de eigen wetenschappelijke activiteiten binnen het biofotonen-onderzoek, biedt MELUNA relevante diensten aan. Als onderneming met meer dan dertig jaar ervaring op dit terrein, geven we advies over optimale onder­zoeks­strategieën en ontwikkelen en assembleren we hard­ware en soft­ware “op maat” voor metingen van UPE en DL. We verlenen deze diensten niet alleen binnen het kader van de wetenschap, maar werken ook aan toepassingen van die wetenschap in de samenleving. In onder­staande lijst vindt u een aantal geselec­teerde projecten die getuigen van onze expertise op dit gebied (de links in deze lijst verwijzen naar de samenwerking-pagina op deze site). De eerste knop hieronder linkt naar twee productmodellen. Wanneer u meer informatie wenst over onze diensten, klik dan op de contact-knop en stuur ons een bericht.

Enkele product-gerelateerde projecten
 

Toepassingen: twee product­modellen

Het is binnen het biofotonen-onderzoek een bekend gegeven dat met name de ultra-zwakke fotonen-emissie van de handen zich onderscheidt door een uitzonderlijk hoge intensiteit. Bovendien is gebleken dat er bij een UPE-meting die beperkt blijft tot de handen, geen sprake is van een significant verlies van informatie ten opzichte van meting van het gehele lichaam: onderzoek toont aan dat de signaal-parameters van de emissie over het totale lichaam voldoende nauwkeurig worden gerepresenteerd door de parameters die gemeten worden aan de handen. Op basis van deze gegevens ontwikkelde MELUNA gevalideerde mobiele UPE-meet­instrumenten: betrouwbare en nauwkeurige meetinstrumenten die kunnen worden ingezet voor zowel onderzoeks­doeleinden als voor praktische diagnostische tests in een klinische setting. Een tweede onderzoeks­bevinding is dat de UPE-parameters in een hand-meting kunnen dienen als predictieve indicaties voor de allostatische stress-toestand van het organisme. Voor een gedetail­leerde analyse en interpretatie van deze meet­gegevens, ontwikkelde MELUNA het PASS® concept.

Mobiel UPE-meetinstrument

UPE-meetinstrument
Schematische illustratie van
de basiscomponenten.

Dit door MELUNA ontworpen meet­instrument werd uitgerust met twee ultra-gevoelige foto­multi­plicatoren waarmee de gelijktijdige registratie van de fotonen-emissie van beide handen mogelijk wordt. Elk van beide PMT’s is middels een eigen sluiter­mechanisme verbonden met een aparte donkere kamer binnen de instrument­kast. De simultane meting van beide handen wordt verzorgd door één synchronisatie-timer die de twee data-registratiekanalen en beide sluiter­mechanismen aanstuurt.

Met het oog op mobiliteit, wordt de integriteit van het meetinstrument gewaarborgd door een extreem-sterke metalen constructie. Lichtlekkage wordt bij deze constructie voorkomen door toe­passing van speciale metalen contact­punten. Bij kamertemperatuur neemt de gevoeligheid van de gekozen sensoren niet af — zo worden gebruiks­gemak en inzetbaarheid in klinische settings en bij onderzoek verder bevorderd.

 

PMT model PCS-DH
Met separate behuizing
meer flexibel inzetbaar
(klik voor vergroting).

De handen kunnen in de aparte donkere kamers worden geplaatst door twee openingen aan de voorzijde van de instrumentkast. Lichtlekkage door deze openingen wordt voor­komen door speciaal vervaardigde, lichtdichte en rond de elleboog sluitende insteek-mouwen.

UPE-meetopname van een zijde van de (geadap­teerde) hand neemt ongeveer 3 minuten in beslag; direct voor­af­gaande aan de meting wordt de achtergrondruis vastgesteld. Na het afronden van de meting worden de data onmiddellijk ver­werkt, waarbij met speciaal ontwikkelde soft­ware wordt gekeken naar o.a. UPE-sterkte, Fano factor, Squeezed State properties en links-rechts-symmetrie.

Om het meetinstrument voor klinische of experi­mentele toepassing te voorzien van een nog grotere mobiliteit en gebruiks­gemak, produceert MELUNA PMT model PCS-DH (zie bovenstaande afbeelding) waarbij elke donkere kamer is ingebouwd in een afzonderlijke instrumentkast.

Personal Accumulated Stress Structure: PASS®

Absorptie van fotonen in cellen veroor­zaakt fysische effecten binnen het orga­nisme. Onder­zoek heeft aangetoond dat de emissie-para­meters van deze fotonen belang­rijke diagnostische informatie bevat met betrekking tot het continuüm van gezondheid naar ziekte. In het bijzonder gaat het hier om mogelijke vroege indicaties van de systematische effecten van stress op de organisatie van metabolische reacties.

Op grond van bevindingen uit het UPE-onderzoek naar (zowel fysiologische als psychologische) stress en coping, ontwikkelde MELUNA een geavanceerd functioneel instrument voor de analyse en beoordeling van diagnostisch relevante parameters in het fotonsignaal: het PASS®-system, een afkorting voor Personal Accumulated Stress Structure. Klik hier voor een recente publicatie van onderzoek waarin de PASS®-software werd getest en gevalideerd, in combinatie met de hardware die door MELUNA werd ontwikkeld voor het uitvoeren van UPE-metingen.

In vergelijking met reguliere biochemische middelen voor diagnose van allostatische stress, heeft het profileren van foton-emissie een aantal bijkomende voordelen: een test is niet-invasief, en de uitslag ervan is vrijwel onmiddellijk beschikbaar.

 

De PASS®-software vergelijkt de signaal-para­meters met een data­base van relevante statis­tische waardes. Daarna kent de software aan elke parameter een gewogen percen­tage-score toe die afhanke­lijk is van meet­locatie, leeftijd en geslacht van het subject.

De PASS®-software biedt de optie om deze gewogen percen­tage-scores weer te geven in de vorm van een bar-code. De barcode biedt een statis­tisch grafische weergave waarin meerdere para­meters van het profiel tegelijk worden afgebeeld op een manier die volledig kwanti­ta­tief is, maar ook over­zichtelijk en informatief. In de voorbeeld­figuur zijn de PASS®-parameters onlees­baar gemaakt ter bescherming van de repro­ductie­rechten van MELUNA.

Een voorbeeld van het PASS®-profiel
PASS®-profiel in de vorm van een bar-code. De voorvertoning hierboven toont de stress-relevante emissie-parameters van de rechter handpalm. Klik op de voorvertoning voor het complete profiel met een overzicht van alle meetlocaties.

Een voorbeeld van het PASS®-profiel
PASS®-profiel in de vorm van een bar-code. De voorvertoning hierboven toont de stress-relevante emissie-parameters van de rechter handpalm. Klik op de voorvertoning voor het complete profiel met een overzicht van alle meetlocaties.

MELUNA Research

Op deze pagina vindt u een voor­beel­den van door MELUNA onder­nomen onder­zoeks­projecten. Het betreft een aantal geselec­teerde referen­ties naar publicaties op medisch-wetenschappelijk gebied, als ook op het gebied van de landbouw­weten­schappen. Bij wijze van proof of concept, presenteerde MELUNA in recente publicaties baanbrekend onderzoek naar de meting en analyse van ultra-zwakke fotonen-emissie als diagnostisch middel bij menselijke stress-gerelateerde effecten. In de landbouw­wetenschappen heeft MELUNA het biofotonen-paradigma met succes toegepast in een aantal studies — onderwerpen op dit terrein zijn onder andere het bepalen van zaad-ontkieming en de mogelijke controle van optimale vitaliteit als kwaliteit van landbouwproducten. Tevens heeft MELUNA exploratief onderzoek uitgevoerd naar de UPE- and DL-correlaten van de traditionele Chinese categorisering van medicinale kruiden.

Medisch-wetenschappelijk onderzoek
  • Van Wijk, R., Yan, Y., and Van Wijk, E. (2017). Biophoton Technology in Energy and Vitality Diagnostics: A Multi-disciplinary, Systems Biology, and Biotechnology Approach. Geldermalsen: Meluna Research. For more information on this MELUNA publication, click here.
  • Burgos, R., Van Wijk, E., Van Wijk, R., He, M., Van der Greef, J. (2016). Crossing the boundaries of our current healthcare system by integrating ultra-weak photon emissions with metabolomics. Frontiers in Physiology (section Systems Biology). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5156693/pdf/fphys-07-00611.pdf
  • Burgos, R., Cervinková, K., Van der Laan, T., Ramautar, R., Van Wijk, E., Cifra, M., Koval, V., Berger, R., Hankemeier, T., Van der Greef, J. (2017). Ultra-weak photon emission as a dynamic readout tool for monitoring oxidative stress metabolism. Scientific Reports. 7: 1229. http://www.nature.com/articles/s41598-017-01229-x.pdf
 
Landbouwwetenschappelijk onderzoek
  • Research project in collaboration with the Louis Bolk Institute. (2004). Development of "vital quality" as quality parameter for apples. http://orgprints.org/2716/1/gvv04.pdf
  • Research project in collaboration with the Animal Science Group, Wageningen University Research, and the Louis Bolk Institute. (2007). Diary product quality: difference between organic and regular. http://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/115904
  • Xiaolei Zhao, Jingxiang Pang, Jialei Fu, Meina Yang, Eduard Van Wijk, Yanli Liu, Hua Fan, Yufeng Zhang, and Jinxiang Han. (2017). Application of Spontaneous Photon Emission in the Growth Ages and Varieties Screening of Fresh Chinese Herbal Medicines. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Volume 2017, Article ID 2058120. https://doi.org/10.1155/2017/2058120
  • Mengmeng Sun, Wen-Te Chang, Eduard Van Wijk, Min He, Slavik Koval, Ming-Kuem Lin, Roel Van Wijk, Thomas Hankemeier, Jan van der Greef, Mei Wang. (2017). Characterization of the therapeutic properties of Chinese herbal materials by measuring delayed luminescence and dendritic cell-based immunomodulatory response. Journal of Photochemistry & Photobiology, B: Biology. 168 1-11.
  • Xiaolei Zhao, Jingxiang Pang, Jialei Fu, Meina Yang, Eduard Van Wijk, Hua Fan and Jinxiang Han. (2017). Application of spontaneous photon emission in the quality screening of fresh Chinese herbal medicines. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Volume 2017, Article ID 2058120.
 
  • Pang, J., Zhu, X., Liu, Y., Fu, J., Zhao, X., Yang, M., Van Wijk, E., Wang, M., Nie, X., Han, J. (2016). Spectral Analysis of Chinese Medicinal Herbs Based on Delayed Luminescence. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Volume 2016, Article ID 8469024. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/8469024
  • Sun, M., Li, L., Wang, M., Van Wijk, E., He, M., Van Wijk, R., Koval, S., Hankemeier, T., Van der Greef, J., Wei, S. (2016). Effects of growth altitude on chemical constituents and delayed luminescence properties in medicinal rhubarb. Journal of Photochemistry & Photobiology, B: Biology. 162:24-33.
  • Mengmeng Sun, Roeland van Wijk, Eduard van Wijk, Mei Wang, Herman van Wietmarschen, Thomas Hankemeier, Jan van der Greef. (2016). Delayed luminescence: an experimental protocol for Chinese herbal medicines. Luminescence. DOI: 10.1002/bio.3094.
  • Jingxiang Pang, Meina Yang, Jialei Fu, Xiaolei Zhao, Eduard van Wijk, Mei Wang, Yanli Liu, Xiaoyan Zhou, Hua Fan, Jinxiang Han. (2016). Classification of Chinese herbs based on the cluster analysis of Delayed luminescence. Luminescence. 31(2):491-8.
  • Jingxiang Pang, Jialei Fu, Meina Yang, Xiaolei Zhao, Eduard van Wijk, Mei Wang, Hua Fan, Jinxiang Han. (2016). Correlation between different therapeutic properties of Chinese medicinal herbs with Delayed luminescence. Luminescence. 31(2):323-7.

Samenwerking & Onderwijs

De grote technologische en methodo­logische complexiteit maakt van het biofotonen-onderzoek een uitdaging die een interdisciplinaire betrokkenheid verlangt van chemici, fysici, ingenieurs en medische wetenschappers. Als deelnemer in deze geïntegreerde benadering, heeft MELUNA een actieve rol bij —ook exploratief— onderzoek en bij het ontwerpen en vervaardigen van meet­instrumenten; ook levert MELUNA een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuw conceptueel en methodo­logisch gereedschap en aan de uitwerking van veelbelovende theoretische perspectieven in het biofotonen-onderzoek. Samenwerkings­verbanden vormen bij al die activiteiten een essentieel element — hieronder vindt u op deze pagina een overzicht van onze internationale onderzoekspartners. Keerzijde van de nadruk op een multi­disciplinair netwerk, is dat het biofotonen-onderzoek geen gespecialiseerde academische locatie kent: de verspreide aanwezigheid van kennis en deskundigheid brengt met zich mee dat er niet een aanwijsbare faculteit is die zich volledig op dit type onderzoek heeft gericht. Voor professionele scholing kan men derhalve niet eenvoudig verwijzen naar een enkele instantie, toch zal de vorm van de biofotonen-wetenschap van de toekomst door het onderwijs van nu worden bepaald… Om daarom bij te dragen aan een context die in de behoefte aan dat onderwijs kan voorzien, werkt MELUNA samen met het Sino-Dutch Centre for Preventive and Personalized Medicine aan de organisatie van onderwijsmogelijkheden en aan het aanbod van promotie­begeleiding. Tevens publiceren we tekst­boeken over het biofotonen-onderzoek. Meer informatie over deze onderwerpen vindt u met een klik op een knop:

Onderzoekspartners van MELUNA

Onderwijsaanbod

Als wetenschap die voortbouwt op de dwars­verbanden tussen uiteenlopende disciplines, brengt het biofotonen-onderzoek kennis voort welke de traditionele academische grenzen tussen die disciplines overschrijdt. De draagkracht van een dergelijk integrerend netwerk mag een voordeel zijn, een minder gunstig aspect van multi­discipli­nariteit is daarentegen de bijkomende “non-localiteit”: het ontbreken van aanwijsbare academische faculteiten die speciaal zijn ingericht voor onderzoek en onderwijs op het terrein van de biofotonen-wetenschap. Om bij te dragen aan het creëren van een context voor onderwijs, organi­seert MELUNA een aantal educatieve mogelijkheden, zoals workshops, lezingen en zomerscholen. Daarnaast bieden we gelegenheid en supervisie voor Ph.D. onderzoek — zie onderstaande lijst voor een aantal recente dissertaties van onze Ph.D.-studenten. Om ook in de leemte in onderwijsmateriaal te voorzien, publiceert MELUNA weten­schappelijke tekst­boeken op het gebied van het biofotonen-onderzoek. Informatie over deze publicaties vindt u met een klik op onderstaande knop; voor meer informatie over onderwijsmogelijkheden kunt u contact opnemen met MELUNA.

Supervisie van Ph.D.-studenten
  • Dr. Mengmeng Sun
    —Development of personalized health monitoring using ultra-zwakke fotonen-emissie based on systems medicine concepts
    Link to online dissertation
  • Dr. Min He
    —Systems diagnosis of chronic diseases, explored by metabolomics and ultra-zwakke fotonen-emissie
    Link to online dissertation
  • Dr. Rosilene Burgos
    —New approaches in systems diagnosis: combining metabolomics and ultra-zwakke fotonen-emissie
    Link to online dissertation

Publicatie van tekstboeken

Naast het leveren van onderzoeksartikelen aan de relevante peer-reviewed journals, draagt MELUNA met de samenstelling en publicatie van tekst­boeken verder bij aan het groeiende kennisbestand op het gebied van de biofotonen-wetenschap. In vergelijking met een onderzoeks­artikel, biedt het tekstboek-format de ruimte voor zowel een overzicht van de huidige stand van het onderzoek als ook voor meer diepgaande behandeling van experi­mentele resultaten; ook kunnen vernieu­wende conceptuele en methodo­logische perspectieven in een tekstboek meer uitgebreid aan de orde worden gebracht. In de biofotonen-wetenschap is specialistisch onderwijs­materiaal schaars — met de publicatie van tekstboeken beoogt MELUNA daarom tevens een aanzet te geven tot de ontwikkeling van een meer specia­listische opleiding voor komende generaties van wetenschappers op dit boeiende onderzoeksveld. Hieronder op deze pagina vindt u publicatie­gegevens en samenvattingen.

Light in Shaping Life
—Biophotons in Biology and Medicine

Roeland van Wijk
Publisher: MELUNA, 2014
Foreword written by: John Ackerman
ISBN-13:
9789081884327
Link to online sales for international customers (Amazon.com). Dutch customers can order the book from all Dutch (online) bookstores.

[ Excerpt from back cover —]
The production of biological light (ultra-zwakke fotonen-emissie or biophotons) within cells and tissues is characteristic of an alive organism. The reader starts on journey of discovery about biophotons in relationship to biological matter and about how such biophotons can be detected utilizing specialized very photon-sensitive technologies.

In this book, Roeland Van Wijk provides a unified synthesis that facilitates easy entry into an exciting sub-field of biology. Light in Shaping Life encompasses the history of biophoton research, insight into how biophotons are generated, and into their involvement with life. Also included, is an overview of the potential benefits of such research to a better understanding of health and medicine.

Biophoton Technology in Energy and Vitality Diagnostics —A Multi-Disciplinary, Systems Biology, and Biotechnology Approach

Roeland van Wijk,
Yu Yan,
Eduard P.A. van Wijk

Publisher: MELUNA, 2018
ISBN-13:
9789081884341
Link to online sales for international customers (Amazon.com). Dutch customers can order the book from all Dutch (online) bookstores.

[ Excerpt from back cover —]
Biophoton Technology in Energy and Vitality Diagnostics opens a new window in the fascinating mystery of life and vitality. The endogenuous metabolic dance of biophotons and matter is recorded by the light that escapes from our body. In recent times many aspects of this dance are elucidated both from the perspective of the molecules and from the perspective of energy.

Biophoton Technology in Energy and Vitality Diagnostics helps in shifting your mind-set. It brings together the most advanced metabolic approaches in molecular cell biology and most modern methodologies of studying the human photon emission. Health care professionals interested in vitality will learn the new systems biology approach (from molecule to society) and how vitality is measurable using human photon energy technology.

In 1998 voortgekomen uit de Faculteit Biologie van de Universiteit Utrecht, begon MELUNA — een acroniem van MEasurement of LUminescence in NAtural products — bij de oprichting als onaf­hankelijk onderzoeksinstituut aan een ambitieuze missie: het transformeren van de levens­weten­schappen (biologie, landbouw­weten­schappen, medische wetens­chappen) door de resultaten van een systematische ontdekkings­tocht, een zoektocht naar nieuwe kennis die wordt verkregen door het ontwikkelen en aanwenden van geavan­ceerde middelen in het biofotonen-onderzoek. Binnen dat onderzoeks­veld geldt MELUNA inmiddels als een gewaardeerde onderzoeks­partner. Een bezoek aan onze website geeft u een indruk van baanbrekende experimenten op medisch gebied en in de landbouw­wetenschappen. Ook bent u mogelijk geïnteresseerd in advies over onder­zoeks­trajecten, in op maat gemaakte analyse­technieken en meet­instrumenten, of in praktische toepassingen van de biofotonen-wetenschap. Tot slot vindt u op onze site een aanbod van onderwijs binnen die wetenschap. Hieronder volgen enkele gegevens over het team van wetenschappers achter MELUNA.

Wetenschappelijk personeel

Roeland van Wijk

Dr. Roeland Van Wijk heeft een achter­grond in de biologie met fysische weten­schappen als specialisme (biofysische chemie). Hij was tot zijn pensionering als hoofddocent verbonden aan de vakgroep Moleculaire Celbiologie van de Universiteit Utrecht.

Roeland is wetenschappelijk directeur van MELUNA Research en heeft een functie als onderzoeks­adviseur bij het Sino-Dutch Centre for Preventive and Personalized Medicine.

Hij is auteur van meer dan 350 wetenschappelijke artikelen over onderwerpen op het gebied van stress-biologie en biofotonen-onderzoek.

Eduard van Wijk

Dr. Eduard Van Wijk heeft een achtergrond in de cognitieve en biologische psychologie. In 1999 was hij als senior onderzoeker verbonden aan het International Institute of Biophysics (Neuss, Duitsland) en later bij de Universiteit Leiden aan het Leiden Academic Center for Drug Research, Division of Analytical BioSciences.

Momenteel is Eduard verbonden aan MELUNA Research waar hij verant­woor­delijk is voor het biofotonen-onderzoek op het gebied van levensstijl, gezondheid en ziekte. Tevens is hij werkzaam bij het Sino-Dutch Centre for Preventive and Personalized Medicine.

Rajendra Bajpai

Rajendra Bajpai Het profiel van Rajendra kunt u vinden op Linkedin. Weblink: Rajendra Bajpai on linkedin.

Yu Yan

Dr. Yu Yan studeerde biologie aan de Hangzhou University, China, en promo­veerde aan de Universiteit van Mainz in Duitsland. Na zijn studie is hij werkzaam op het gebied van biofotonen-onderzoek en biofotonica.

In 2009 kwam Yu Yan in dienst bij MELUNA Research. Hij heeft zich gespecialiseerd op het gebied van biofotonica en van NIR, Raman en UVVIS spectroscopie, en is belangrijk bij de ontwikkeling van nieuwe technieken en meetinstrumenten.

Zhongchen Yan

Zhongchen Yan studeerde electronica aan de hoog aangeschreven Tsinghua University in China. Na zijn studie was hij werkzaam aan universiteiten en instituten in Hangzhou. Zijn werkterrein omvat de technologie van integrated circuits (IC), automatische controle en computers. Van 1999 tot 2009 was Zhongchen werkzaam bij het International Institute of Biophysics in Duitsland.

Daarna zette hij die werkzaamheden voort bij MELUNA Research, waarbij hij zijn kennis van electronica, mechanica en computer­wetenschap inzet bij de ontwikkeling van nieuwe meettechnieken in het biofotonen-onderzoek.

Contact met MELUNA

Wilt u ons een bericht sturen per email, dan kunt u gebruikmaken van het email-formulier op deze pagina.

Research and Development
Business & Science Park Wageningen, Agro Business Park 10
6708 PW Wageningen
The Netherlands

Administratie
Weistraat 12
4196 JE Tricht
The Netherlands

©2018 MELUNARESEARCH